top of page
Vyhledat

Skryté poklady pod sněhem aneb houby v zimě

Zima může na první pohled pro přírodu působit jako období klidu a odpočinku, ale i v tomto chladném počasí se zde odehrává mnoho fascinujících procesů. Jedním z překvapivých jevů jsou houby, které rostou i v zimních měsících. V Česku i ve světě existuje několik druhů hub, které úspěšně vzdorují nízkým teplotám a začínají plodit, když ostatní rostliny zrovna spí pod tlustou vrstvou sněhu.


Korálovec ježatý ve volné přírodě v severní Americe, zdroj: www.mushroomcoloratlas.com
 

Jak houby přežívají zimu


Zimní houby mají unikátní adaptační schopnost, která jim umožňují přežít v nízkých teplotách. Některé druhy dokážou bránit tvorbě ledových krystalů v buňkách. Jiné druhy hub zase mohou tvořit speciální struktury, které jim poskytují izolaci a chrání je před mrazem.


Zimní houby tak prokazují, že i v nejtvrdších podmínkách příroda neustále překvapuje svojí odolností a adaptabilitou. Při procházce zasněženým lesem můžete tedy objevit skryté poklady pod sněhem – krásné plodnice hub, které dodávají zasněžené krajině zcela nový rozměr.


Možná v lese narazíte na některou z níže zmíněných hub. Takže rychle obléct kožichy a rukavice, právě se vydáváme na dobrodružství do království zimních hub.

"Také klimatické změny v posledních letech velmi ovlivňují růst hub a některé druhy, stejně tak jako zvířata, bojují o přežití v dnešním světě".

Je dobré mít vždy na paměti, že se houby v zimním období vyskytují mnohem řídčeji než v teplých měsících, a proto je zde zlatým pravidlem očekávat raději méně než více. Zároveň je důležité být vybaven dobrými znalostmi o rozpoznávání jednotlivých druhů hub, abyste se vyvarovali konzumaci některých jedovatých druhů. Pokud nejste zkušený houbař, může být užitečné Váš úlovek vždy konzultovat s odborníkem nebo mykologickou poradnou.


 

Houby v Česku


V České Republice můžete v zimě hledat houby převážně v lesích, ačkoliv bude výskyt omezený oproti teplejším obdobím. Nicméně existují určité druhy, které mohou růst i v chladnějších měsících. Zde jsou některá místa, kde byste mohli hledat houby v zimě na území České Republiky:


Lesy s listnatými stromy. I v zimě mohou být v listnatých lesích přítomny některé druhy hub. Zkuste prozkoumat oblasti s buky, habry nebo duby, kde může růst třeba velmi známá Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus). Ta se řadí mezi jednu z hub se schopností růstu i v chladnějším počasí. Tato houba může přežít i v mrazivých zimních měsících, ačkoliv její výskyt bývá ovlivněn konkrétními klimatickými podmínkami a místním prostředím. Hlíva ústřičná je saprofytní houbou (dřevokazná), což znamená, že se živí odumřelým organickým materiálem. Často roste na pařezech listnatých stromů. Její plodnice mají charakteristický vzhled s lehce vykrojeným kloboukem a mohou být bílé, krémově hnědé nebo světle šedé barvy.

Další velkou pochoutkou v gastronomii je Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes). Tahle houba roste v přírodě jen po dobu zimního období a vytváří samotově hnědé plodnice, které mohou klidně zamrznout. Jakmile je opět nad nulou tak se rozvíjí dál. Zpravidla se vyskytuje ve věších trsech a řadí se také mezi houby dřevokazné. Podobná Penízovce se na první pohled může zdát i Opěnka měnlivá (Kuehneromyces mutabilis). Mezi další jedlé houby v téhle kategorii patří Jidášovo ucho (Auricularia auricula-judae) nebo některé druhy čirůvek. Z nejedlých hub se sem řadí např. Sazovka kruhatá (Daldinia concentrica), která často roste na odumřelých jasanech nebo také Měkkouš kadeřavý (Plicaturopsis crispa).


Penízovka sametonohá v zimě, zdroj: r/foraging

Kde houby v Česku rostou v zimě nejvíce


  1. Šumava: Lesy na Šumavě nabízejí různé druhy stromů, které mohou poskytovat domov pro mnoho hub. Procházky podél odumřelých popadaných stromů a pařezů mohou být vhodným místem pro výskyt různých druhů.

  2. Krkonoše: Podobně jako na Šumavě můžete v Krkonoších hledat houby přes zimu v lesích. I když zde může být zima velmi tuhá, některé druhy hub dokážou přežít i v těchto podmínkách.

  3. České středohoří: Tato oblast nabízí různorodý reliéf a lesní porosty, kde můžete naleznout v okolí odumřelých stromů plodnice hub.

  4. Brdské lesy: Lesy v Brdech jsou známé svou rozmanitostí a mohou být vhodným místem pro hledání hub, zejména v okolí listnatých stromů.

  5. Jeseníky: I na Moravě lze přes zimu nalézt pěkné úlovky, svoje šance zvýšíte, když se vydáte do Jeseníků nebo na Vysočinu.

 

Houby ve světě


 Tak jako u nás v Česku, rostou houby i ve světě po celý rok. V krajinách mírného podnebného pásu obecně platí, že v zimě se výskyt některých druhů hub úplně zastaví. Jiné houby pro změnu vyhledávají chladnější počasí. V závěru našeho článku se podíváme na pár druhů hub také z globálního hlediska. Mějte na paměti, že v jiných státech platí jiná pravidla, např. v Německu či Holandsku je sběr hub velmi regulován kvůli ochraně biodiverzity. Ve státech jako Itálie či Chorvatsko Vás zase mohou za sběr hub postihnout nemalé pokuty.


Amerika:

  1. Outkovka pestrá (Trametes versicolor): Tato houba, se vyskytuje po celém světě, ale převážně roste v USA, a to po celý rok. Versicolor v jejím názvu znamená „několik barev“ a výstižně tak popisuje vzhled této houby, která se pyšní několika odstíny. Také se ji přezdívá Turkey tail, kde její tvar s trochou fantazie vypadá jako ocas krocana.

  2. Kropilka mozkovitá (Dacrymyces chrysospermus): V Evropě se vyskytuje velmi vzácně, za to na území Ameriky je její četnost hojnější. Tato houba, připomínající želatinové gumové útvary, roste v jehličnatých lesích a řadí se mezi jedlé houby, převážně její mladé plodnice.

Kropilka mozkovitá v přírodě "Orange Jelly", zdroj: www.inaturalist.org

Asie:

  1. Shiitake (Lentinula edodes): Houba Shiitake je známá tím, že může růst i v chladnějším počasí. Jejím komerčním pěstováním se dostala téměř do všech koutů světa a má velmi mnoho podob (geneticky upravených). Tahle houba je vyhledávanou kulinářskou pochoutkou pro její texturu a také chuť umami. Na naši stálé nabídce v čerstvé podobě by se mohla objevit již na jaře 2024.

  2. Hlíva královská, máčková (Pleurotus eryngi): Hlíva královská, neboli King Oyster Mushroom, je také převážně známá pro svoje komerční pěstování. Ostatně ji také pěstujeme a prodáváme na naší farmě hub HOUBIO. Avšak méně lidí ví, že roste v chladnějším podnebí, a to hlavně na území Japonska, Číny a Indie. Můžete ji také nalézt v oblasti států Středozemního moře, ale v podstatně menším měřítku. Tahle houba disponuje velkou tření (nožičkou) a menšími kloboučky.


 

Je důležité si uvědomit, že schopnost hub růst v zimě může být ovlivněna konkrétními environmentálními podmínkami a lokalitou. Také klimatické změny v posledních letech velmi ovlivňují růst hub a některé druhy, stejně tak jako zvířata, bojují o přežití v dnešním světě.

bottom of page