HOUBIO
HOUBOVÉ RECEPTY
Ve fantazii se meze nekladou a to stejné platí i v kulinářském světě hub. Houby jsou v kuchyni velmi univerzální surovinou. Můžeme je vařit, smažit, dusit, grilovat, péct v troubě nebo některé druhy hub lze konzumovat v menším množství i za syrova. Níže se můžete nechat inspirovat recepty z druhů hub, které pěstujeme u nás na farmě.
SUROVINY
Na tenhle recept pro 2 osoby budeme potřebovat:
-
150g Hlívy královské (1 větší nebo 2 menší houby)
-
Jedna menší žlutá nebo bílá cibule
-
Suché bílé víno
-
Zeleninový nebo hovězí vývar
-
200g Rýže na rizoto (Carnaroli, Arborio)
-
2 až 3 lžíce másla
-
Jednu snítku tymiánu a hrst petrželky
-
Pár hoblinek italského parmazánu
RIZOTO Z HLÍVY KRÁLOVSKÉ
PŘÍPRAVA
-
Cibuli si nakrájíme najemno a necháme v kastrůlku nebo pánvi zpěnit do sklovata s kostkou másla.
-
Nožičku (třeň) Hlívy královské si nakrájíme na kostičky, přidáme k cibulce a osolíme. Klobouk hlívy si nakrájíme podélně a schováme na později.
-
Cibulku s hlívou Královskou lehce orestujeme (nepotřebujeme barvu), přidáme rýži a podlijeme sklenkou vína, které necháme zredukovat aspoň na jednu třetinu.
-
Poté podlijeme naběračkou vývaru, který také necháme zredukovat. Naše rizoto po odpaření tekutiny průběžně podlíváme. Opakujeme tak dlouho dokud se nám rýže neuvaří na skus "al dente". Poté vypneme sporák a dosolíme dle chuti.
DOKONČENÍ
Na závěr si orestujeme na másle zvlášť podélně nakrájené plátky kloboučku naší Hlívy královské. Mezitím si nachystáme plytké talíře na servis. Na porci dáme 2 naběračky rizota, na které nastrouháme pár hoblinek parmazánu, přidáme orestované plátky hlívy a zasypeme hrstkou petrželky.
SUROVINY
Na tenhle recept na jednu porci budeme potřebovat:
-
150g Hlívy královské (1 větší houba)
-
Čajová lžíce mirinu
-
Čajová lžíce saké nebo rýžového vína
-
Čajová lžíce třtinového cukru
-
Menší stroužek česneku
-
Hrstku petrželky nebo koriandru
-
Olej a lžíci másla
"HŘEBENATKY" Z HLÍVY KRÁLOVSKÉ
PŘÍPRAVA
-
Nožičku (třeň) Hlívy královské si nakrájíme na 3 cm tlusté válečky. Klobouček si tentokrát schováme pro jiný recept. Na konci z obou stran válečku si nakrájíme ostrým nožem pěknou mřížku.
-
V menší misce si smícháme mirin, saké nebo rýžové víno, cukr a lžíci teplé vody. Vše rozmícháme, dokud se nám tekutina nespojí a přidáme najemno nakrájený česnek.
-
Dáme si olej (slunečnicový je vhodný) do pánve a počkáme až bude rozpálený, pak vložíme naše "hřebenatky" z hlívy do pánve a restujeme z každé strany okolo dvou minut. Jakmile máme orestovanou i druhou stranu pěkně do zlatova, tak obrátíme hlívu na první stranu a přidáme do pánve máslo. Zpěněné máslo přelijeme naší marinádou, nakloníme pánev a oglazujeme lžící hlívu z obou stran.
SUROVINY
Na tenhle recept pro 2 osoby budeme potřebovat:
-
100g Hlívy perlovité a 100g hlívy citrónové
-
1 stroužek česneku
-
Kvasný ocet
-
Olivový olej
-
Sůl a pepř
-
Hrstku petrželky nebo čerstvé majoránky
LEHKÝ SALÁT Z HLÍVY
CITRÓNOVÉ A PERLOVITÉ
DOKONČENÍ
Hlívu si přendáme na menší talíř nebo třeba na vyvařenou mušli. Necháme minutku odstát a posypeme trochou petrželky či koriandru . Dozdobíme nakrájenou zeleninou. Tenhle recept je velmi rychlý a jednoduchý. Jako příloha může být rozpečená česneková bageta.
PŘÍPRAVA
-
Hlívu perlovitou a citrónovou si natrháme na jednotlivé kloboučky a vložíme do vroucí vody na 4 až 5 minut a vaříme do změknutí.
-
V menší misce, v které budeme houby marinovat, si smícháme 100 ml octa, dvě lžíce olivového oleje a vody, špetku soli a vymáčkneme 1 stroužek česneku.
-
Uvařenou hlívu vytáhneme z vody, necháme přes sítko chvíli okapat a vložíme do marinády, tak aby byla aspoň z půlky ponořená. Zasypeme petrželkou nebo čerstvou majoránkou a necháme ideálně přes noc v lednici marinovat.
-
Houby můžeme podávat doplněné např. o variaci salátových listů s rozpečenou bagetkou potřenou máslem nebo lučinou.
SUROVINY
Na tenhle recept na 1 porci budeme potřebovat:
-
50g Hlívy růžové nebo perlové
-
Lžíce másla
-
3 vejce
-
Cherry rajčátka
-
Sůl a pepř
-
Pažitku
MÍCHANÁ VAJÍČKA S
HLÍVOU RŮŽOVOU A PERLOVOU
PŘÍPRAVA
-
Hlívu růžovou nebo perlovou si otrháme na jednotlivé kloboučky a na lžíci másla necháme v pánvičce orestovat do zlatova. Hlívu tak v polovině restování osolíme a opepříme.
-
Do menší misky si vyklepneme tři vejce a důkladně je rozšleháme. Také mírně osolíme a opepříme.
-
Orestovanou Hlívu růžovou či perlovou vytáhneme z pánve na papírový ubrousek. Do rozpálené pánve přidáme opět trochu másla a dáme naše vajíčka. Po chvíli pánev stáhneme ze sporáku, nasypeme do pánve orestovanou hlívu a zbytkovým teplem dokončíme vajíčka, tak aby zůstala krémová.
DOKONČENÍ
Hotová vajíčka naservírujeme z pánve na menší talířek, posypeme pažitkou a nakrájíme vedle nich čerstvý chleba potřený např. se sýrem cottage.
SUROVINY
Na tenhle recept pro 2 osoby budeme potřebovat:
-
100g Hlívy růžové
-
Sezam a sezamový olej
-
Avokádo a čínské zelí
-
Mrkev, kedlubnu nebo bílou ředkev
-
Rybí omáčku, mirin, ocet, cukr, sůl
-
Koriandr
-
Ploché rýžové nudle
LAHODNÝ POKE BOWL S
HLÍVOU RŮŽOVOU
PŘÍPRAVA
-
Prvně si nachystáme zálivku. Na nudličky nakrájenou mrkev, kedluben a bílou ředkev osolíme na talířku a necháme vypotit. V misce si postupně smícháme teplou vodu, rybí omáčku, cukr a ocet v poměru 4:3:2:1. Zálivku dobře promícháme (cukr se musí rozpustit) a přidáme do ní zkřehlou zeleninu.
-
Dáme si vařit vodu na rýžové nudle, které povaříme do změknutí (musí se nám oddělit mezi prsty) a ihned zchladíme pod tekoucí studenou vodou v cedníku.
-
Orestujeme si na trošce oleje hlívu růžovou natrhanou na kousky. Jakmile bude hlíva do zlatova orestovaná tak ji osolíme a přidáme trochu mirinu. Poté vypneme pánev a hlívu necháme v mirinu odstát stranou.
DOKONČENÍ
Studené a scezené rýžové nudle dáme na dno větší misky, přelejeme je trochou zálivky (zbytek dáme do mističky vedle pokrmu) a dokola nandáme naši nakládanou zeleninu, včetně čínského zelí a na plátky nakrájeného avokáda. Nahoru dáme Hlívu růžovou, posypeme koriandrem, sezamem a zakápneme trochou sezamového oleje.
SUROVINY
Na tenhle recept na 1 porci budeme potřebovat:
-
50g Hlívy růžové
-
Lžíce másla
-
Sýr Riccotu
-
Cherry rajčátka, červenou cibulku
-
Toastový chléb
-
Pažitku nebo bazalku
PŘÍPRAVA
-
Kloboučky Hlívy růžové si natrháme a orestujeme na lžíci másla do zlatova z obou stran. Křupavé kousky hlívy dáme osušit na papírový ubrousek a osolíme.
-
Na opečený toast si rozetřeme sýr Ricotta a navrch dáme naši Hlívu růžovou. Posypeme najemno nakrájenou červenou cibulkou a dozdobíme pažitkou nebo bazalkou. Servírujeme jako rychlou svačinku třeba s cherry rajčátky.
RYCHLÁ SVAČINKA Z
HLÍVY RŮŽOVÉ
SUROVINY
Na tenhle recept pro 4 osoby budeme potřebovat:
-
200 - 250g Černé Perly a Hlívy Královské
-
Mrkev, celer, petržel, květák, cibule
-
Česnek
-
Brambory
-
Kostku másla
-
Drcená majoránka a čerstvý libeček
-
Zeleninový vývar
BRAMBOROVÁ POLÉVKA Z
ČERNÉ PERLY
PŘÍPRAVA
-
Do hlubokého hrnce dáme půlku kostky másla (50g) a necháme na něm zpěnit růžičky květáku. Dále si nakrájíme na kostky kořenovou zeleninu a cibuli najemno. Přidáme do hrnce a restujeme (nepotřebujeme barvu).
-
Brambory si pokrájíme také na kostky a jednu větší bramboru si nastrouháme najemno na zahuštění polévky. Zarestovaný základ osolíme a zalejeme zeleninovým vývarem. Přidáme všechny brambory a táhneme aspoň 20 minut.
-
Na pánvi si na lžíci másla zatáhneme na větší kousky nakrájené houby. Kloboučky si schováme na servis nožičky (třeň) přidáme do polévky. Prolisujeme 3 až 4 stroužky česneku a vaříme nejméně dalších 20 minut. Na závěr polévku dle chuti ještě dosolíme a opepříme.
PŘÍPRAVA
-
Do hlubokého hrnce dáme půlku kostky másla (50g) a necháme na něm zpěnit růžičky květáku. Dále si nakrájíme na kostky kořenovou zeleninu a cibuli najemno. Přidáme do hrnce a restujeme (nepotřebujeme barvu).
-
Brambory si pokrájíme také na kostky a jednu větší bramboru si nastrouháme najemno na zahuštění polévky. Zarestovaný základ osolíme a zalejeme zeleninovým vývarem. Přidáme všechny brambory a táhneme aspoň 20 minut.
-
Na pánvi si na lžíci másla zatáhneme na větší kousky nakrájené houby. Kloboučky si schováme na servis nožičky (třeň) přidáme do polévky. Prolisujeme 3 až 4 stroužky česneku a vaříme nejméně dalších 20 minut. Na závěr polévku dle chuti ještě dosolíme a opepříme.
DOKONČENÍ
Do polévky rozemneme mezi dlaněmi majoránku, stáhneme ze sporáku a servírujeme do hlubokého talíře. Ozdobíme orestovanými kloboučky hlívy a čerstvě nasekaným libečkem.