top of page

HOUBIO 

HOUBOVÉ RECEPTY

Ve fantazii se meze nekladou a to stejné platí i v kulinářském světě hub. Houby jsou v kuchyni velmi univerzální surovinou. Můžeme je vařit, smažit, dusit, grilovat, péct v troubě nebo některé druhy hub lze konzumovat v menším množství i za syrova. Níže se můžete nechat inspirovat recepty z druhů hub, které pěstujeme u nás na farmě.

Houbové rizoto

SUROVINY

Na tenhle recept pro 2 osoby budeme potřebovat:
 

  • 150g Hlívy královské (1 větší nebo 2 menší houby)

  • Jedna menší žlutá nebo bílá cibule

  • Suché bílé víno

  • Zeleninový nebo hovězí vývar

  • 200g Rýže na rizoto (Carnaroli, Arborio)

  • 2 až 3 lžíce másla

  • Jednu snítku tymiánu a hrst petrželky

  • Pár hoblinek italského parmazánu

RIZOTO Z HLÍVY KRÁLOVSKÉ

PŘÍPRAVA

  1. Cibuli si nakrájíme najemno a necháme v kastrůlku nebo pánvi zpěnit do sklovata s kostkou másla.
     

  2. Nožičku (třeň) Hlívy královské si nakrájíme na kostičky, přidáme k cibulce a osolíme. Klobouk hlívy si nakrájíme podélně a schováme na později.
     

  3. Cibulku s hlívou Královskou lehce orestujeme (nepotřebujeme barvu), přidáme rýži a podlijeme sklenkou vína, které necháme zredukovat aspoň na jednu třetinu. 
     

  4. Poté podlijeme naběračkou vývaru, který také necháme zredukovat. Naše rizoto po odpaření tekutiny průběžně podlíváme. Opakujeme tak dlouho dokud se nám rýže neuvaří na skus "al dente". Poté vypneme sporák a dosolíme dle chuti.

Hlíva Královská
Houbové rizoto

DOKONČENÍ

Na závěr si orestujeme na másle zvlášť podélně nakrájené plátky kloboučku naší Hlívy královské.  Mezitím si nachystáme plytké talíře na servis. Na porci dáme 2 naběračky rizota, na které nastrouháme pár hoblinek parmazánu, přidáme orestované plátky hlívy a zasypeme hrstkou petrželky. 

Hlíva královská recept

SUROVINY

Na tenhle recept na jednu porci budeme potřebovat:
 

  • 150g Hlívy královské (1 větší houba)

  • Čajová lžíce mirinu

  • Čajová lžíce saké nebo rýžového vína

  • Čajová lžíce třtinového cukru

  • Menší stroužek česneku

  • Hrstku petrželky nebo koriandru

  • Olej a lžíci másla

"HŘEBENATKY" Z HLÍVY KRÁLOVSKÉ

PŘÍPRAVA

  1. Nožičku (třeň) Hlívy královské si nakrájíme na 3 cm tlusté válečky. Klobouček si tentokrát schováme pro jiný recept. Na konci z obou stran válečku si nakrájíme ostrým nožem pěknou mřížku.
     

  2. V menší misce si smícháme mirin, saké nebo rýžové víno, cukr a lžíci teplé vody. Vše rozmícháme, dokud se nám tekutina nespojí a přidáme najemno nakrájený česnek.
     

  3. Dáme si olej (slunečnicový je vhodný) do pánve a počkáme až bude rozpálený, pak vložíme naše "hřebenatky" z hlívy do pánve a restujeme z každé strany okolo dvou minut. Jakmile máme orestovanou i druhou stranu pěkně do zlatova, tak obrátíme hlívu na první stranu a přidáme do pánve máslo. Zpěněné máslo přelijeme naší marinádou, nakloníme pánev a oglazujeme lžící hlívu z obou stran.

Hlíva máčková
Hlíva ústřičná

SUROVINY

Na tenhle recept pro 2 osoby budeme potřebovat:
 

  • 100g Hlívy perlovité a 100g hlívy citrónové

  • 1 stroužek česneku

  • Kvasný ocet

  • Olivový olej

  • Sůl a pepř

  • Hrstku petrželky nebo čerstvé majoránky

LEHKÝ SALÁT Z HLÍVY
CITRÓNOVÉ A PERLOVITÉ

Hlíva máčková recept

DOKONČENÍ

 Hlívu si přendáme na menší talíř nebo třeba na vyvařenou mušli. Necháme minutku odstát a posypeme trochou petrželky či koriandru . Dozdobíme nakrájenou zeleninou. Tenhle recept je velmi rychlý a jednoduchý. Jako příloha může být rozpečená česneková bageta.

PŘÍPRAVA

  1. Hlívu perlovitou a citrónovou si natrháme na jednotlivé kloboučky a vložíme do vroucí vody na 4 až 5 minut a vaříme do změknutí.
     

  2. V menší misce, v které budeme houby marinovat, si smícháme 100 ml octa, dvě lžíce olivového oleje a vody, špetku soli a vymáčkneme 1 stroužek česneku.
     

  3. Uvařenou hlívu vytáhneme z vody, necháme přes sítko chvíli okapat a vložíme do marinády, tak aby byla aspoň z půlky ponořená. Zasypeme petrželkou nebo čerstvou majoránkou a necháme ideálně přes noc v lednici marinovat.
     

  4.  Houby můžeme podávat doplněné např. o variaci salátových listů s rozpečenou bagetkou potřenou máslem nebo lučinou.

Hlíva ústřičná recept
Hlíva růžová s vajíčky

SUROVINY

Na tenhle recept na 1 porci budeme potřebovat:
 

  • 50g Hlívy růžové nebo perlové

  • Lžíce másla

  • 3 vejce

  • Cherry rajčátka

  • Sůl a pepř

  • Pažitku

MÍCHANÁ VAJÍČKA S
HLÍVOU RŮŽOVOU A PERLOVOU

PŘÍPRAVA

  1. Hlívu růžovou nebo perlovou si otrháme na jednotlivé kloboučky a na lžíci másla necháme v pánvičce orestovat do zlatova. Hlívu tak v polovině restování osolíme a opepříme.
     

  2. Do menší misky si vyklepneme tři vejce a důkladně je rozšleháme. Také mírně osolíme a opepříme.
     

  3. Orestovanou Hlívu růžovou či perlovou vytáhneme z pánve na papírový ubrousek. Do rozpálené pánve přidáme opět trochu másla a dáme naše vajíčka. Po chvíli pánev stáhneme ze sporáku, nasypeme do pánve orestovanou hlívu a zbytkovým teplem dokončíme vajíčka, tak aby zůstala krémová. 

Hlíva růžová
Vajíčka recept

DOKONČENÍ

Hotová vajíčka naservírujeme z pánve na menší talířek, posypeme pažitkou a nakrájíme vedle nich čerstvý chleba potřený např. se sýrem cottage.

poke2.jpg

SUROVINY

Na tenhle recept pro 2 osoby budeme potřebovat:
 

  • 100g Hlívy růžové

  • Sezam a sezamový olej

  • Avokádo a čínské zelí

  • Mrkev, kedlubnu nebo bílou ředkev

  • Rybí omáčku, mirin, ocet, cukr, sůl

  • Koriandr

  • Ploché rýžové nudle

LAHODNÝ POKE BOWL S
HLÍVOU RŮŽOVOU

PŘÍPRAVA

  1. Prvně si nachystáme zálivku. Na nudličky nakrájenou mrkev, kedluben a bílou ředkev osolíme na talířku a necháme vypotit. V misce si postupně smícháme teplou vodu, rybí omáčku, cukr a ocet v poměru 4:3:2:1. Zálivku dobře promícháme (cukr se musí rozpustit) a přidáme do ní zkřehlou zeleninu.
     

  2. Dáme si vařit vodu na rýžové nudle, které povaříme do změknutí (musí se nám oddělit mezi prsty) a ihned zchladíme pod tekoucí studenou vodou v cedníku.
     

  3. Orestujeme si na trošce oleje hlívu růžovou natrhanou na kousky. Jakmile bude hlíva do zlatova orestovaná tak ji osolíme a přidáme trochu mirinu. Poté vypneme pánev a hlívu necháme v mirinu odstát stranou. 

DOKONČENÍ

Studené a scezené rýžové nudle dáme na dno větší misky, přelejeme je trochou zálivky (zbytek dáme do mističky vedle pokrmu) a dokola nandáme naši nakládanou zeleninu, včetně čínského zelí a na plátky nakrájeného avokáda. Nahoru dáme Hlívu růžovou, posypeme koriandrem, sezamem a zakápneme trochou sezamového oleje. 

Hlíva růžová recept

SUROVINY

Na tenhle recept na 1 porci budeme potřebovat:
 

  • 50g Hlívy růžové 

  • Lžíce másla

  • Sýr Riccotu

  • Cherry rajčátka, červenou cibulku

  • Toastový chléb

  • Pažitku nebo bazalku

PŘÍPRAVA

  1. Kloboučky Hlívy růžové si natrháme a orestujeme na lžíci másla do zlatova z obou stran. Křupavé kousky hlívy dáme osušit na papírový ubrousek a osolíme.
     

  2. Na opečený toast si rozetřeme sýr Ricotta a navrch dáme naši Hlívu růžovou. Posypeme najemno nakrájenou červenou cibulkou a dozdobíme pažitkou nebo bazalkou. Servírujeme jako rychlou svačinku třeba s cherry rajčátky.
     

Svačinka z hlívy ústřičné

RYCHLÁ SVAČINKA Z
HLÍVY RŮŽOVÉ

SUROVINY

Na tenhle recept pro 4 osoby budeme potřebovat:
 

  • 200 - 250g Černé Perly a Hlívy Královské

  • Mrkev, celer, petržel, květák, cibule

  • Česnek

  • Brambory

  • Kostku másla

  • Drcená majoránka a čerstvý libeček

  • Zeleninový vývar

BRAMBOROVÁ POLÉVKA Z
ČERNÉ PERLY

PŘÍPRAVA

  1. Do hlubokého hrnce dáme půlku kostky másla (50g) a necháme na něm zpěnit růžičky květáku. Dále si nakrájíme na kostky kořenovou zeleninu a cibuli najemno. Přidáme do hrnce a restujeme (nepotřebujeme barvu). 
     

  2. Brambory si pokrájíme také na kostky a jednu větší bramboru si nastrouháme najemno na zahuštění polévky. Zarestovaný základ osolíme a zalejeme zeleninovým vývarem. Přidáme všechny brambory a táhneme aspoň 20 minut.
     

  3. Na pánvi si na lžíci másla zatáhneme na větší kousky nakrájené houby. Kloboučky si schováme na servis nožičky (třeň) přidáme do polévky. Prolisujeme 3 až 4 stroužky česneku a vaříme nejméně dalších 20 minut. Na závěr polévku dle chuti ještě dosolíme a opepříme.

PŘÍPRAVA

  1. Do hlubokého hrnce dáme půlku kostky másla (50g) a necháme na něm zpěnit růžičky květáku. Dále si nakrájíme na kostky kořenovou zeleninu a cibuli najemno. Přidáme do hrnce a restujeme (nepotřebujeme barvu). 
     

  2. Brambory si pokrájíme také na kostky a jednu větší bramboru si nastrouháme najemno na zahuštění polévky. Zarestovaný základ osolíme a zalejeme zeleninovým vývarem. Přidáme všechny brambory a táhneme aspoň 20 minut.
     

  3. Na pánvi si na lžíci másla zatáhneme na větší kousky nakrájené houby. Kloboučky si schováme na servis nožičky (třeň) přidáme do polévky. Prolisujeme 3 až 4 stroužky česneku a vaříme nejméně dalších 20 minut. Na závěr polévku dle chuti ještě dosolíme a opepříme.

DOKONČENÍ

Do polévky rozemneme mezi dlaněmi majoránku, stáhneme ze sporáku a servírujeme do hlubokého talíře.  Ozdobíme orestovanými kloboučky hlívy a čerstvě nasekaným libečkem.

bottom of page