top of page
mushroom-3023460_1920.jpg

Jak houby pěstujeme?

Vítejte v zákulisí naší rodinné farmy HOUBIO, kde se z lásky k přírodě rodí stovky kilogramů čerstvých hub každý týden. Pěstování hub je pro nás nejen práce, ale i vášeň – proces plný trpělivosti, péče a radosti z každé nové sklizně.

Na této stránce vás provedeme v 10 bodech krok za krokem celým kultivačním procesem. Dozvíte se, jak z malého kousku mycelia postupně vznikají čerstvé, kvalitní houby, které každý den putují z naší farmy k zákazníkům.

Mycelium
mycelium na agaru.jpg

01

Počátek života hub

Tady začíná náš celý pěstitelský příběh. V naší laboratoři si sami vytváříme vlastní, jedinečné mycelium (podhoubí) – díky tomu máme plnou kontrolu nad kvalitou a zdravím našich hub už od úplného začátku.

02

Přežijí jen ti nejsilnější

Aby byla kultura mycelia připravena k dalšímu pěstování, prochází několika přenosy v petriho miskách. Tento proces nám umožní oddělit a uchovat pouze zdravou monokulturu, ze které později vyrostou silné a kvalitní houby.

156573345_120531773337199_3999142800387774626_n.jpg
Zrnitá sadba
pexels-42north-1296262.jpg

03

Kvalitní sadba je základ

Nyní už máme zdravé mycelium prorostlé na médiu v petriho misce. Teď nastává ten správný čas mu zvětšit jeho "výběh" a přemístit ho do sterilní zrnité sadby. 

04

Příprava zrnité sadby

Nejprve zrno hydratujeme, krátce povaříme a poté důkladně vysušíme. Následně ho plníme do tepelně odolných sáčků s mikrofiltry a důkladně sterilizujeme, aby v něm nezůstaly žádné nežádoucí bakterie či mikroorganismy. Takto připravená sadba je ideálním prostředím pro další růst mycelia.

spawn_edited.jpg
Inokulace sadby
agar work.jpg

05

Inokulace zrnité sadby

V laboratoři, za přísných hygienických podmínek, vyřízneme kousek vitálního mycelia z petriho misky a přeneseme ho do sterilní zrnité sadby, které mu poskytne dostatek živin pro další vývoj.

Substrát

06

Příprava substrátu

Nyní nám sadba prorůstá podhoubím a my máme dostatek času si naplánovat přípravu substrátu. U nás používáme různé dřeviny, v závislosti na konkrétním druhu hub. Pelety nebo brikety smícháme ve správném poměru s vodou a případně přidáme další živiny a upravíme si pH.

ccd58ed7-cf22-4bab-87c6-cc857f96ff52 (1).jpg
20240707_181428.jpg

07

Pasterizace substrátu

Promíchanou směs pilin s vodou naplníme opět do sáčků s mikrofiltrem a pasterizujeme po dobu 24 hodin, poté necháme do dalšího dne vychladnout. Díky tomu má houba od začátku čisté a bezpečné prostředí pro svůj vývoj. 

08

Naposledy v laborce

V tomhle bodě už máme vše připravené k poslednímu kroku výrobního cyklu. Zbývá nám pouze smíchat již prorostlé sadby s našimi čerstvě připravenými substráty. Vše opět provádíme v laboratoři před laminárními boxy, které nám chrání směs před jakoukoli kontaminací.

6d19e7f4-5ec9-4140-b896-6c816a0c6c53.jpg
Kolonizace
preci_2.png

09

Kolonizace

Tahle fáze už není tolik akční, ale je to prověrka jestli jsme udělali vše v předchozích bodech správně. Musíme čekat, až nám podhoubí proroste naočkovaným substrátem. Zdravé mycelium roste (v závislosti na druhu) poměrně rychle a má zdravou, příjemnou vůni.

Zrání plodnic

10

Pěstírna s sběr plodnic

Konečně po celé té dřině můžeme přemístit prorostlé substráty do naší pěstírny. Zde pečlivě hlídáme hladinu vlhka, světla, čerstvého vzduchu, teploty a především čistotu. U nás čistíme pěstírnu každý den, jen tak zajistíme, že po pár dnech sklízíme zdravé a šťastné houby :).

20241111_193809.jpg
bottom of page