top of page
4079017878823586917001.jpg

RADY & RECEPTY

Jak houby skladovat? Kdy je zpracovat? Jak je uvařit?

KORÁLOVEC JEŽATÝ

Hericium erinaceus

Skladování 
 

Uchovávejte v lednici, buď v naší krabičce nebo ve skleněných nádobách při teplotě 2–6 °C.
 

Korálovec vydrží při správném skladování čerstvý 5–7 dní.
 

Čerstvé houby se nezamrazují – u korálovce to platí dvojnásob. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
 

Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, nebo je usušit.

TIP
 

​Korálovec výborně absorbuje chutě, zkuste ho předeme namarinovat

recept korálovec ježatý
recept šupinovka nameko

ŠUPINOVKA NAMEKO

Pholiota adiposa

Skladování 
 

Uchovávejte v lednici při teplotě 2–6 °C. Šupinovky rády vypouští spóry, tak je lepší je uchovat v uzavřené, oddělené nádobě
 

Nameko vydrží při správném skladování čerstvé 2–3 dny.
 

Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
 

Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, nebo je usušit.

TIP
 

​Nameko lze také úžasně nakládat do různých octových nálevů.

PENÍZOVKA SAMETONOHÁ

Flammulina velutipes

Skladování 
 

Uchovávejte v lednici v naší krabičce při teplotě 2–6 °C.
 

Divoká Enoki vydrží při správném skladování čerstvé 5–6 dní.
 

Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
 

Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, nebo je usušit.

TIP
 

Penízovka si dobře drží svoji strukturu a lze ji třeba spařit jen vařícím vývarem, nechat dvě minutky odstát a servírovat. Doporučujeme odříznout ze spod od "kořínku" zhruba 1,5 cm. 

recepty penízovka sametonohá
recept Hlíva černá perla

HLÍVA ČERNÁ PERLA

Pleurotus ostreatus

Skladování 
 

Uchovávejte v lednici, buď v naší krabičce nebo ve skleněných nádobách při teplotě 2–6 °C.
 

Černá perla vydrží při správném skladování čerstvá 5–7 dní.
 

Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
 

Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, nebo je usušit.

TIP
 

U Černé perly se často tvoří na kloboučku bílý povlak, který nepředstavuje plíseň, ale podhoubí. Houba lze bez problému konzumovat. Bílé chmýří můžete na kloboučku otřít prstem nebo klidně nechat.

HLÍVA CITRÓNOVÁ

Pleurotus citrinopileatus

Skladování 
 

Uchovávejte v lednici, buď v naší krabičce nebo ve skleněných nádobách při teplotě 2–6 °C.
 

Hlíva citrónová vydrží při správném skladování čerstvá 2–3 dny.
 

Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
 

Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, nebo je usušit.

TIP
 

Hlíva citrónová je teplomilná, aromatická houba. Je velmi křehká. Sluší jí krátká tepelná úprava. Vydrží nám pouze krátce, doporučujeme uvařit mezi prvními

recept Hlíva citrónová
recept Polnička topolová

POLNIČKA TOPOLOVÁ

Agrocybe aegerita

Skladování 
 

Uchovávejte v lednici, buď v naší krabičce nebo ve skleněných nádobách při teplotě 2–6 °C.
 

Pioppino vydrží při správném skladování v uzavřené nádobě 5 dní..
 

Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
 

Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, nebo je usušit.

TIP
 

Polnička se nám nesmí v lednici navlhčit, jinak ztratí svojí chuť. Je velmi křehká. Stačí ji cca 1 cm od "kořínku" odříznout, jinak se konzumuje celá.

HLÍVA KRÁLOVSKÁ

Pleurotus eryngii

Skladování 
 

Uchovávejte v lednici, buď v naší krabičce nebo ve skleněných nádobách při teplotě 2–6 °C.
 

Hlíva královská vydrží při správném skladování čerstvá až 8 dní.
 

Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
 

Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, nebo je usušit.

TIP
 

Hlíva královská má extrémně chutnou a pevnou nožičku (třeň) a lze s ní vymýšlet v kuchyni spousty pokrmů.

recept Hlíva královskí
recept Hlíva růžová

HLÍVA
RŮŽOVÁ

Pleurotus djamor

Skladování 
 

Uchovávejte v lednici, buď v naší krabičce nebo ve skleněných nádobách při teplotě 2–6 °C.
 

Hlíva královská vydrží při správném skladování čerstvá pouze 2-3 dny.
 

Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
 

Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, hlívu růžovou nedoporučujeme sušit.

TIP
 

Hlíva růžová je velmi aromatická a musí se spotřebovat mezi prvními houby. Po orestování má zauzenou příchuť.

ŠUPINOVKA KOSTRBATÁ

Pholiota Squarrosa

Skladování 
 

Uchovávejte v lednici při teplotě 2–6 °C. Šupinovky rády vypouští spóry, tak je lepší je uchovat v uzavřené, oddělené nádobě
 

Chestnut vydrží při správném skladování čerstvé 2–3 dny.
 

Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
 

Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, šupinovku chestnut nedoporučujeme sušit ani nakládat.

TIP
 

Šupinovka chestnut je podzimní houba, která se hodí do asijské kuchyně, vzhledově může připomínat václavky.

recept šupinovka kostrbatá chestnut
recept hlíva

HLÍVA
PERLOVÁ

Pleurotus ostreatus

Skladování 
 

Uchovávejte v lednici, buď v naší krabičce nebo ve skleněných nádobách při teplotě 2–6 °C.
 

Hlíva perlová i modrá vydrží při správném skladování 5 dní.
 

Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
 

Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit nebo usušit.

TIP
 

Hlíva perlová je odrůda hlívy ústřičné, avšak je oproti ní jemnější a nemusí se dlouze vařit. Tužší spodní část doporučujeme odříznout.

HOUŽEVNATEC JEDLÝ

Lentinula edodes

Skladování 
 

Uchovávejte v lednici, buď v naší krabičce nebo ve skleněných nádobách při teplotě 2–6 °C.
 

Hlíva perlová i modrá vydrží při správném skladování až 8 dní.
 

Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
 

Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit nebo usušit.

TIP
 

Shiitake doporučujeme dělat vždy zvlášť, ať nepřebije svojí silnou umami chutí ostatní houby. U silnější a delších nožiček doporučujeme odříznout, jelikož jsou dřevnaté.

recept Shiitake
bottom of page