
RADY & RECEPTY
Jak houby skladovat? Kdy je zpracovat? Jak je uvařit?
KORÁLOVEC JEŽATÝ
Hericium erinaceus
Skladování
Uchovávejte v lednici, buď v naší krabičce nebo ve skleněných nádobách při teplotě 2–6 °C.
Korálovec vydrží při správném skladování čerstvý 5–7 dní.
Čerstvé houby se nezamrazují – u korálovce to platí dvojnásob. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, nebo je usušit.
TIP
Korálovec výborně absorbuje chutě, zkuste ho předeme namarinovat


ŠUPINOVKA NAMEKO
Pholiota adiposa
Skladování
Uchovávejte v lednici při teplotě 2–6 °C. Šupinovky rády vypouští spóry, tak je lepší je uchovat v uzavřené, oddělené nádobě
Nameko vydrží při správném skladování čerstvé 2–3 dny.
Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, nebo je usušit.
TIP
Nameko lze také úžasně nakládat do různých octových nálevů.
PENÍZOVKA SAMETONOHÁ
Flammulina velutipes
Skladování
Uchovávejte v lednici v naší krabičce při teplotě 2–6 °C.
Divoká Enoki vydrží při správném skladování čerstvé 5–6 dní.
Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, nebo je usušit.
TIP
Penízovka si dobře drží svoji strukturu a lze ji třeba spařit jen vařícím vývarem, nechat dvě minutky odstát a servírovat. Doporučujeme odříznout ze spod od "kořínku" zhruba 1,5 cm.


HLÍVA ČERNÁ PERLA
Pleurotus ostreatus
Skladování
Uchovávejte v lednici, buď v naší krabičce nebo ve skleněných nádobách při teplotě 2–6 °C.
Černá perla vydrží při správném skladování čerstvá 5–7 dní.
Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, nebo je usušit.
TIP
U Černé perly se často tvoří na kloboučku bílý povlak, který nepředstavuje plíseň, ale podhoubí. Houba lze bez problému konzumovat. Bílé chmýří můžete na kloboučku otřít prstem nebo klidně nechat.
HLÍVA CITRÓNOVÁ
Pleurotus citrinopileatus
Skladování
Uchovávejte v lednici, buď v naší krabičce nebo ve skleněných nádobách při teplotě 2–6 °C.
Hlíva citrónová vydrží při správném skladování čerstvá 2–3 dny.
Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, nebo je usušit.
TIP
Hlíva citrónová je teplomilná, aromatická houba. Je velmi křehká. Sluší jí krátká tepelná úprava. Vydrží nám pouze krátce, doporučujeme uvařit mezi prvními.


POLNIČKA TOPOLOVÁ
Agrocybe aegerita
Skladování
Uchovávejte v lednici, buď v naší krabičce nebo ve skleněných nádobách při teplotě 2–6 °C.
Pioppino vydrží při správném skladování v uzavřené nádobě 5 dní..
Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, nebo je usušit.
TIP
Polnička se nám nesmí v lednici navlhčit, jinak ztratí svojí chuť. Je velmi křehká. Stačí ji cca 1 cm od "kořínku" odříznout, jinak se konzumuje celá.
HLÍVA KRÁLOVSKÁ
Pleurotus eryngii
Skladování
Uchovávejte v lednici, buď v naší krabičce nebo ve skleněných nádobách při teplotě 2–6 °C.
Hlíva královská vydrží při správném skladování čerstvá až 8 dní.
Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, nebo je usušit.
TIP
Hlíva královská má extrémně chutnou a pevnou nožičku (třeň) a lze s ní vymýšlet v kuchyni spousty pokrmů.


HLÍVA
RŮŽOVÁ
Pleurotus djamor
Skladování
Uchovávejte v lednici, buď v naší krabičce nebo ve skleněných nádobách při teplotě 2–6 °C.
Hlíva královská vydrží při správném skladování čerstvá pouze 2-3 dny.
Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, hlívu růžovou nedoporučujeme sušit.
TIP
Hlíva růžová je velmi aromatická a musí se spotřebovat mezi prvními houby. Po orestování má zauzenou příchuť.
ŠUPINOVKA KOSTRBATÁ
Pholiota Squarrosa
Skladování
Uchovávejte v lednici při teplotě 2–6 °C. Šupinovky rády vypouští spóry, tak je lepší je uchovat v uzavřené, oddělené nádobě
Chestnut vydrží při správném skladování čerstvé 2–3 dny.
Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit, šupinovku chestnut nedoporučujeme sušit ani nakládat.
TIP
Šupinovka chestnut je podzimní houba, která se hodí do asijské kuchyně, vzhledově může připomínat václavky.


HLÍVA
PERLOVÁ
Pleurotus ostreatus
Skladování
Uchovávejte v lednici, buď v naší krabičce nebo ve skleněných nádobách při teplotě 2–6 °C.
Hlíva perlová i modrá vydrží při správném skladování 5 dní.
Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit nebo usušit.
TIP
Hlíva perlová je odrůda hlívy ústřičné, avšak je oproti ní jemnější a nemusí se dlouze vařit. Tužší spodní část doporučujeme odříznout.
HOUŽEVNATEC JEDLÝ
Lentinula edodes
Skladování
Uchovávejte v lednici, buď v naší krabičce nebo ve skleněných nádobách při teplotě 2–6 °C.
Hlíva perlová i modrá vydrží při správném skladování až 8 dní.
Čerstvé houby se nezamrazují. Mražení bez předchozí úpravy způsobuje ztrátu chuti kvůli nadměrnému obsahu vody.
Pro dlouhodobé uchování je možné houby nejprve tepelně upravit a poté zamrazit nebo usušit.
TIP
Shiitake doporučujeme dělat vždy zvlášť, ať nepřebije svojí silnou umami chutí ostatní houby. U silnější a delších nožiček doporučujeme odříznout, jelikož jsou dřevnaté.
