Hericium, Lion´s Mane nebo Lví hříva, všechny tyhle názvy poukazují na jednu houbu, a to Korálovec ježatý. Jak už z jeho názvu zní, tak při zapojení trochu fantazie, si můžeme představit bílou houbu ve tvaru ježka, ze které vybíhají korály nebo špičaté výrůstky. Jméno je odvozené z latiny, Hericium erinaceus., kde samotné "Erinaceus" znamená "ježek".
V dalších řádcích se budeme věnovat téhle čím dál víc populárnější houbě, která se stala oblíbená především díky svému unikátnímu vzhledu, chuti a léčivým účinkům. Strukturou nám připomíná kuřecí maso až mořské plody. Jeho chuť je jemná a dají se s ním vymýšlet vrcholové gastronomické recepty. Poslední dobou nachází také velkou přízeň mezi vegetariány a vegany.
Na rozdíl od ostatních medicinálních hub jako je Reishi nebo Cordyceps, lze Lví hřívu konzumovat po tepelné úpravě i v čerstvém stavu. Avšak může se také sušit, pomlet do prášku nebo z ní tvořit tinktury. Nedávno jsme zaznamenali na trhu i čokoládu z Korálovce ježatého.
Výskyt
Korálovec často roste na kmenech listnatých stromů, zejména buků a dubů. Obvykle se vyskytuje na odumřelém nebo umírajícím dřevě, což znamená, že hraje roli v rozkladu a recyklaci lesního ekosystému, je tzv. dřevokazná houba. Jeho jehlice/korály mohou dorůstat délky až 40 cm.
Houba pochází především z mírných podnebných pásů Severní Ameriky, ale nelézt ji můžeme také u nás v ČR nebo v Asii. Nicméně je vhodné si zapamatovat, že výskyt téhle houby je ve volné přírodě extrémně vzácný. Na našem území se tak řadí např. po boku lanýže na Červený seznam, což přísně zakazuje jeho sběr. Tahle houba roste zejména v období od srpna do ledna. V přírodě většinou nemá čistě bílou barvu, ale trochu nažloutlou až oranžovou.
Druhů Hericia existuje hned několik a každý vypadá trochu jinak. Společným znakem jsou již zmiňované korály či bělejší odstíny houby.
Léčivé účinky
Široké spektrum léčebných účinků činí Korálovce zajímavým nejen pro houbaře, ale také pro vědce a lékaře. Velká řada těchto zdravotních benefitů je také vědecky podložena. V prvé řadě Lví hříva je bohatá na bílkoviny, aminokyseliny, polysacharidy a antioxidanty. Má nízký obsah tuku a kalorií, což z ní činí výživnou potravinu.
Kognitivní Funkce
Korálovec ježatý je dobře známý pro své potenciální benefity na mozek. Výzkumy naznačují, že může stimulovat růst nervových buněk díky přítomnosti hericenonů a erinacinů, které podporují produkci nervového růstového faktoru (NGF). To může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce, paměť a koncentraci. Některé studie také zkoumají jeho potenciál v prevenci a léčbě neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba či demence.
Imunitní Systém
Polysacharidy a beta-glukany obsažené v Korálovci ježatém mají silné imuno-modulační vlastnosti. Mohou posilovat imunitní systém tím, že zvyšují aktivitu buněk makrofágů a T-buněk, což jsou klíčové složky naši imunitní obrany.
Trávicí Systém
Korálovec ježatý má také příznivý vliv na trávicí systém. Tradiční čínská medicína ho používá k léčbě gastritidy a peptických vředů. Moderní výzkumy ukazují, že může podporovat zdraví střevní sliznice a chránit proti zánětlivým onemocněním střev.
Kulinářské využití
Korálovec ježatý je v kuchyni oblíbený pro svou všestrannost. Může být smažený, dušený, pečený nebo se může přidávat do polévek, omáček a dalších pokrmů. Dá se z něj připravit šťavnatý steak, výborný burger, smažené medailonky nebo v Americe oblíbené "Crab cakes" v překladu krabí koláčky.
My jsme si ho oblíbili pro jeho jednoduchost. Dá se s ním dobře pracovat, lze ho dobře krájet či trhat na kousky. Na vaření mu stačí chvilka a je dobře stravitelný. Řadí se mezi lehčí houby na trávení, a lze tak konzumovat klidně i víckrát týdně.
Steak z Korálovce se špenátem, rajčaty a brambory
Pro inspiraci Vám sem přidáváme jeden recept, který máme ověřený a u nás vždy funguje. Jedná se o recept na steak z Korálovce ježatého neboli Lví hřívy. Tento recept spočívá v marinování steaku za tepla ve vývaru a poté v rychlém orestování našeho Korálovce.
Také často kombinujeme tenhle recept se smetanovým špenátem, což dodává další texturu, šmrnc a chuťový zážitek. Tenhle krok je absolutně volitelný a nemusí být součástí tohoto receptu.
Ingredience na 3 porce
Smetanový špenát (volitelné)
⅓ šálku kokosové smetany 24 % nebo Alpro sójová smetana 14 %
¼ šálku mléka
mražený špenát
Vývar
3 střední mrkve
kousek zázvoru | neoloupaný, nakrájený na plátky
1 malá, syrová červená řepa
1 velký bobkový list
3 šalotky
½ lžičky uzené papriky
½ lžičky mořské soli
čerstvě mletý černý pepř
Zbývající ingredience
2 lžičky neutrálního rostlinného oleje, např. arašídového oleje
3 pěkné kousky Lví hřívy
3 celé stroužky česneku
čerstvé bylinky např. tymián a petrželka
větvička cherry rajčat
nové brambory se slupkou
Postup
Příprava várky: Připravme si mrkev, zázvor, šalotky a červenou řepu a vložte je do kuchyňského robotu. Postupně přidávejte jeden šálek vody a vše mixujte asi minutu, dokud nevznikne hustý smoothie. Poté přidejte další dva šálky vody (pokud máte zeleninový vývar, tím líp) a znovu mixujte.
Tuto zeleninovou směs přeceďte přes jemné síto do malé hluboké rendlíku a přidejte, bobkový list, uzenou papriku, sůl a černý pepř. Přidejte houby (v závislosti na velikosti, buď nakrájejte na 3cm plátky nebo nechte vcelku) do vývaru, tak aby byly do půlky ponořené. Přiveďte k mírnému varu (dávejte pozor!). Poté snižte na nejnižší teplotu a přikryjte pokličkou, ideálně s menší škvírkou. Nechte odpočívat ve vývaru 10 až 15 minut, podle velikosti hub.
Mezitím si připravíme jednoduchý smetanový špenát. Do kastrolku dáme rozpustit zmražený špenát se smetanou a mlékem. Jakmile špenát povolí, tak můžeme dochutit solí a pepřem. Špenát vaříme dokud nedosáhneme vláčné, smetanové konzistence, poté odstavíme a necháme pod pokličkou.
Po uplynutí doby Korálovce vyjměte z vývaru a nechte na ubrousku osušit. Do pánve přidejte jednu nebo dvě lžíce oleje a rozpalte na vysokou teplotu. Přidejte čerstvý rozmarýn, tymián, celé stroužky česneku a houby (osolte a opepřete podle chuti). Opékejte houby z obou stran. Nechte 2 minutky restovat a poté přimáčkněte Lví hřívu dnem kastrolku. To stejné zopakujeme i z druhé strany. Korálovec by tak měl být hezky zarestovaný a tvarem připomínat steak. Jakmile jsou obě strany pěkně opečené, přidejte menší porci zbylého vývaru a nechte chutě aromatických bylin proniknout do hub asi minutu před podáváním.
Naše steaky poté podáváme s orestovanými cherry rajčátky a pečeným novým bramborem na másle a petrželi.
Tipy 💡
Zbylou zeleninovou drť z vývaru dejte do nádoby a uložte do mrazáku. Může být přidána k dalším zeleninovým zbytkům pro přípravu zeleninového vývaru později.
Comments