top of page
Vyhledat

První půl rok na houbové farmě, co bude dál?

Následující článek jsme pojali trochu netradičně, jelikož bychom Vás rádi přiblížili k našemu příběhu, který se točí okolo městské houbové farmy HOUBIO. Níže psané odstavce se budou týkat zejména:

  • Krátkého příběhu o našem začátku s farmařením

  • Jednotlivých druhů hub, které u nás pěstujeme

  • Zařazení nových druhů hub do stálé nabídky


Přes 1kg mixu našich vypěstovaných hub
 

Září 2023

Prvně bychom se však rádi vrátili k našim počátkům farmy. Vše začalo již pár let zpět, když vypukla covidová epidemie a my nechtěli sedět doma na gauči. V tomhle období jsme se vydali pokoušet štěstěnu s pěstováním hub o patro níže do garáže. Po nesčetné řade pokusů a neúspěchů se nám konečně podařilo vypěstovat, úplně od základu (petriho miska > sadba > substrát > plodnice), první houby. Byl to boj, měli jsme stokrát chuť to vzdát, ale vidět ve finále růst malé plodnice hub ze substrátu byl dechberoucí pocit. Zkrátka přeměnit druhotné suroviny jako je sláma nebo piliny na lahodné houby nám dodalo dostatek kuráže se do toho pustit po hlavě.

S postupem času nám garáž začala být malá a my se museli začít dívat po větších prostorech. V Červnu roku 2023 se nám podařilo získat vyhovující objekt v Žabovřeskách. Hned jsme se dali do práce a uklízení. Přísloví "je tu práce jak na kostele" bychom zde nepoužili ani s nejmenší nadsázkou. Léto uteklo jako voda a po pár výstavách a farmářských trzích přišel čas naši farmu HOUBIO představit také širší veřejnosti. V září byl náš projekt HOUBIO oficiálně spuštěn.


Naše historicky první představení na výstavě v Králově Poli - Semillaso

Houby s příběhem

První ohlasy na sebe nenechaly dlouze čekat a pár týdnů po spuštění se začali přihlašovat první odběratelé. Houby nám pěkně rostly a vše se na sebe krásně nabalovalo jako sněhová koule. Ke konci října se zájem o čerstvé exotické houby velmi navýšil a strhla se na nás lavina nových odběratelů.


Listopad pokračoval v podobném tempu jako říjen, a k našemu překvapení, dorazil první sníh. S dostatečnou dávkou sebevědomí jsme neměli ani nejmenší ponětí co nás čeká dál. Houby nám za jediný večer usnuly v hlubokém zimním spánku a my už jsme je nezvládli probudit, a to ani opětovným vytápěním našich prostorů. Pro nás absolutní hrůza, jenže "co tě nezabije, to tě posílí." Ihned jsme nasadili nové sadby, substráty, překopali sklep, inkubační místnost a laboratoř od základů. Podařilo se a my mohli pěstovat naše milované houby dál. V posledních týdnech jsme přemýšleli jak navýšit kapacitu vypěstovaných hub, abychom dokázali pokrýt narůstající se poptávku. Na začátku února jsme tedy zainvestovali do vybavení ve výrobní místnosti a také laboratoři. Tímhle by naše produkce hub v průběhu jara měla stoupnout na dvojnásobek a umožnit nám pokračovat v rozvoji naší farmy hub. Tolik ve zkratce o naši minulosti a nyní se ohlédneme za jednotlivými druhy hub z naší farmy.


 

Co je současně v naší pravidelné nabídce


Hlíva Růžová

Tahle roztomilá houba přitahuje na první pohled hlavně svojí barvou. Jedná se o sezónní teplomilný druh, který preferuje tropické podnebí. Nicméně u nás se pěstuje na farmě po celý rok, i když v chladnějším období má o polovinu menší úrodu než běžně v létě. Má specifické aroma a její životnost je po utržení jedna z nejkratších z naší nabídky, proto ji vždy doporučujeme zpracovat mezi prvními.


Hlíva růžová sklizena na sv. Valentýna

Hlíva Citrónová

Ačkoliv se tak na první pohled nemusí zdát, je příbuzná od výše zmíněné Hlívy růžové. Řadí se vedle ni k exotickým druhů hub, které rostou i v + 30 stupních Celsia. V období zimy je její pěstování obtížnější než u Hlívy růžové, jelikož vyžaduje více čerstvého a teplého vzduchu. Vůně téhle hlívy je jedinečná, vzbuzuje pocit lesa. Doporučujeme ji také zpracovat co nejdříve. Hodí se třeba do asijských pokrmů ,nebo po uvaření, do salátů. Je velmi jemná a křehká, proto se s ní musí zacházet opatrně, ať Vám příliš nepopraská.


Hlíva Citrónová pěstovaná na slámě v létě

Hlíva Královská, Máčková

Ne nadarmo se jmenuje právě královská. Tahle houba se od klasických druhů hlívy diametrálně odlišuje. Její třeň (nožička) je velmi tuhá a tlustá. Klobouček je naopak menší. V současnosti se řadí na naší farmě mezi nejobtížnější houby k vypěstování. Má ráda chladnější podmínky a její růst je ovlivněn mnoha faktory. V lednici Vám vydrží i 2 týdny, díky její masité textuře. Na pěstování téhle houby ještě máme co pilovat, a tak se nemusí objevit pokaždé ve Vaší krabičce.


Hlíva královská při fotografování, cca 150g

Černá Perla

Jedná se o sestru Hlívy královské, respektive její odrůdu. Zatímco Černá perla má mnohem užší třeň, tak její klobouček je naopak širší a často tvoří uprostřed bílou rozrůstající se tečku, a to již po prvním dni od jejího utržení. Nemusíte se bát, že by se jednalo o plíseň, ale v tomhle případě jde o mycelium (podhoubí), které se po utržení dál rozvíjí. Lze tedy bez problému dál konzumovat. Tahle houba se hodí snad do každého receptu a má výbornou texturu.


Černá Perla na dubových pilinách

Hlíva Modrá a Perlovitá

Oba druhy jsou velmi podobné Hlívě ústřičné, avšak mají menší rozdíly. Jak už název napovídá u Hlívy modré jsou kloboučky zbarvené v mladí do sytě modré barvy. V dozrávající fázi se zabarví do bledě modrého až šedého odstínu. Její třeň je delší než u klasické hlívy a kloboučky výrazně menší. Na rozdíl Hlíva perlovitá je té ústřičné mnohem podobnější. Její kloboučky jsou sice menší, ale barvou a chutí jsou téměř totožné.



Hlíva modrá po ranní sprše
Hlíva perlovitá, podobná Hlívě ústřičné
 

Jaké houby se brzy objeví ve Vašich krabičkách


Polnička topolová

Pioppino, aneb Polnička topolová, patří rozhodně mezi druhy hub, které chceme brzy zařadit do pravidelné nabídky. Několik z Vás ji obdrželo v předchozích krabičkách a my doufáme, že do tří týdnů již bude na denním menu. Její chuť i struktura je unikátní a hodí se například do italských těstovin, rizota či středomořských receptů. Tahle zdravá houba je bohatá na minerály a antioxidanty. Velvetová barva ji řadí mezi jednu z nejkrásnějších hub co pěstujeme, posuďte sami.


Polnička topolová, netřeba slov

Korálovec ježatý

Hericium, Lion´s Mane, Lví hříva nebo Korálovec. Tyhle všechny názvy označují jednu světově známou houbu. Tuhle houbu můžeme rozdělit do dvou různých rovin. Jednak se hovoří o medicinální houbě s obrovskými zdravotními účinky. V druhé řadě je oblíbená také v kulinářském světě, a oproti dalším medicinálním houbám jako je třeba Reishi, lze jednoduše tepelně upravit a zkonzumovat. Chutí připomíná krabí či kuřecí maso, její textura je měkká. Lze z ní uvařit třeba populární "crab cakes", hodí se do vegetariánských hamburgerů (jakožto náhražka masa) nebo my si ji rádi obalíme v těstíčku a osmažíme do křupava. V nabídce se objeví brzy, potažmo začátkem března.


Korálovec ježatý, také při fotografování

Houževnatec jedlý

Pod známějším jménem Shiitake patří mezi nejpěstovanější a nejprodávanější houby na světě. Jeho umami chuť lze jen s těží popsat, prostě se musí vyzkoušet. Má tuhou strukturu a lze i pomlet do prášku. Po veškeré chvále musíme zmínit jeho náročnost pěstování. Na naší farmě jsme již začátkem ledna naočkovali substráty připravenými sadbami. Avšak Shiitake prorůstá substrátem kolikrát déle než tři měsíce, záleží na jeho druhu. U nás pěstujeme pevné a tvrdé druhy Shiitake a jak už to na naší farmě bývá zvykem, tak jsou odlišné od hub z velkých potravinových řetězců.


Houževnatec jedlý neboli Shiitake

Šupinovka slizká

Tak jako v předchozích případech se pár z Vás mohlo již setkat v naší krabičce s houbou, připomínající zdánlivě Václavky. Jedná se o rozdílnou houbu, a to Chestnut, neboli Šupinovku slizkou. Roste v malých trsech a podobně jako Shiitake, její substrát prorůstá delší dobu. Má jemnou strukturu a oříškovou chuť, krásně voní. Nám tedy slizká vůbec nepřipadá, viz foto. V nabídce se bude objevovat pouze příležitostně, jelikož v současné době pracujeme intenzivně na 3 výše zmíněných houbách.


Šupinovka (ne)slizká v plné kráse

 

Na závěr bychom Vám chtěli z našeho celého srdce farmy hub poděkovat nejen za přízeň, ale také za to jak jste úžasní. Dá se s Vámi všemi vždy bezproblémově domluvit a ty zpětné reakce nám dělají opravdu obrovskou radost! Budeme velmi rádi pokud nám zanecháte také svoje recenze, třeba na našich sociálních sítí či ve vyhledávačích. Veškeré recenze nám pomáhají se neustále zlepšovat a být k Vám zase o kousek blíž. Tohle vše nám dodává obrovskou energii a chtíč v tom co děláme pokračovat a makat na 110 %.





bottom of page